Videocontent koud kunstje of juist niet?

Videocontent maken is een intensief proces. Er zijn een hoop kleine spelers op de markt die beweren het zelfde te kunnen als de grote spelers in de markt. Maar waarin kun je je als bedrijf onderscheiden? Hoe val je op? Wat is het werkelijke verschil? Wil je gebruik maken van de traditionele media of juist vlugge online mediums zoals instagram of Facebook?

Preproductie:

Laten we beginnen bij het begin.  Videocontent maken is een kunstvorm, het vergt heel veel creativiteit. Creativiteit vormt de basis van de hele productie. Zonder goed idee en verhaal, krijg je videocontent zonder verhaal die je helaas teveel ziet op website`s, youtube, vimeo en andere online platformen. Het is juist die kunstvorm die je moet zien te beheersen om een interessante videocontent te maken. Tijdens de preproductie bepaal je het doel van de videocontent

Scenario:

Het verhaal/idee ga je daarna in een scenariovorm verwerken waarin de verhaallijnen beschreven staan, en in welke volgorde alles komt te staan.

Bijvoorbeeld:

EXT. Straat woonwijk – DAG
Bram(7) en Thomas(8) staan samen buiten op straat, voor Bram ’s huis. Ze kijken elkaar met een vastberaden blik aan.

BRAM
3, 2, 1… GO!

Ze rennen beiden rechtdoor naar een opgeroeide boom, waar twee sportfietsen tegen aanstaan. Thomas begint al te zweten en pakt de linker fiets. Hij kijkt even achterom maar ziet Bram nergens meer. Zijn fiets is ook weg, Thomas kijkt denkend om zich heen. Hij ziet niets. Hij trekt vervolgens een vastberaden blik, pakt zijn fiets en fietst met volle snelheid rechtdoor de straat uit.
Aangekomen in een nieuwe straat, ziet Thomas Bram opeens staan, met naast hem zijn fiets. Thomas nadert en gaat tegenover Bram staan.

BRAM
Waar bleef je nou?

Thomas kijkt met grote ogen denkend in de richting van Bram.
Slogan.

(Bron: http://kinderfietsje.blogspot.nl/2010/05/2-voorbeeld-scenarios.html)

Storyboard:

Als je een goed scenario hebt dan ga je dit omzetten in een storyboard, zodat je visueel een beeld krijgt van het idee en globale kijk op het eindproduct. Het storyboard is een verzameling van tekeningen die visueel je verhaal vertellen. Op deze manier kun je heel goed zien of een idee en uiteindelijke videocontent werkt of dat er nog aan geschaafd moet worden. Het storyboard moet voor zichzelf spreken, als de klant nog vragen heeft is er iets nog niet goed met het storyboard en kun je onduidelijkheden verbeteren.

 

Scenario videocontent
scenario

Productie:

Na het maken van het storyboard komt de productie om de hoek kijken. De productie is de uitvoering van het idee “het filmen” van de videocontent. Zorg altijd dat je met vakmensen werkt die gespecialiseerd zijn in televisie en film en niet de journalist die filmpjes produceert. Want iedereen wil tenslotte videocontent met een goed verhaal, dat uniek in beeld is gebracht en waar tijd aan is besteed door vakmensen. Voordat de productie van start gaat wordt er een draaiboek gemaakt, hierin staat het storyboard centraal, in volgorde van opname en eventueel locatie. Tijdens de productie wordt het draaiboek nageleefd en de shots opgenomen zoals beschreven in het draaiboek.

Postproductie:

In de postproductie start de magie. Hier worden de ruwe opnamen die eerder tijdens de productie gemaakt zijn geknipt tot 1 geheel. Omdat er een Storyboard is gemaakt, staat het verhaal al op papier en moet het  alleen nog in elkaar worden gezet. In de postproductie staat dus ook het storyboard centraal zodat de videocontent uiteindelijk kloppend is en overeenkomt met het idee. In de montage voegen we muziek toe en effecten op het beeld zodat het een cinematografische look en uitstraling krijgt

Een goed voorbeeld is dit:

Of kijk hier op onze portfolio pagina voor meer voorbeelden.

In deze stap bekijk je ook voor welk medium je wilt kiezen, is het facebook, instagram of bijvoorbeeld youtube of vimeo. Elk medium heeft zijn eigen doelgroep en daarin kun je keuzes maken.

Conclusie:

Door dit hele proces kun je kostenbesparend en concurrerend werken en bovenal efficiënt zijn met tijd, en dat resulteert in dat je qua prijs erg aantrekkelijk bent en uiteindelijk wellicht wel goedkoper dan de rest. Door te starten met een goed en ijzersterk idee, dit goed uit te werken onderscheid je jezelf van anderen. Als je met vakmensen werkt krijg je het beste resultaat, en dan heb je goede videocontent die multi inzetbaar is op social media en prima in een videomarketing plan past.

Wil jij ook het verschil maken neem dan contact met ons op!